Wednesday, August 20, 2008

PENGALAMAN KAT KG KAWAN DI PAHANG.

Aduh...tak dapat digambarkan dengan kata2 betapa seronok dan gembiranya aku bila dapat pergi ke Pahang yang tak pernah aku pergi lagi sebelum ini. Walaupun balik hari, tapi sempat juga buat banyak hal kat sana. Sebenarnya aku dan kawan2 pergi ke sana sempena majlis pertunangan abang si Fazlee dengan org sebelah kampungnya. Seronok rasa explore tempat orang yg sebelum ini hanya aku dengar dari TV masa di Sabah.
Macam pepatah, pergi ke kandang kambing mengembek, ke kandang harimau mengaum. Aku walaupun X suka dan X selesa memakai baju Melayu, tapi kerana menghormati tuan rumah dan majlis, pakai aje lah. Baju ni sebenarnya dulu lama dah di taja Oleh Riezman, ada lengkap dgn kain sampin yg bersulam benang Emas penuh sampin jer berharga RM400, thanx ya Riezman.
Kat Kg Fazlee ni redup, tapi tengahari kami tiba suasana agak panas, sempat minum fresh air kelapa utk basahkan tekak. Kalau kat KL, air kelapa yg dijual dah dicampur air dan gula,hilang rasa aslinya.
Tengok Kakak Ipar si Fazlee ni...dgn bunting-buntingnya beria-ia membawa hantaran ekekek.
kami sempat curi pose Fazlee masa bersedia membawa hantaran ke rumah pihak perempuan.
Sempat Juga bergambar kenangan dgn Faizal, dia yang drive ke Pahang hari tu.
Ni masa kami mula2 sampai kat umah pihak perempuan, aku goyang tangan jer sebab tak tau nak buat apa, 1st.time tengok cara orng kat sini bertunang.
Walaupun hanya bertunang, pihak perempuan tumbangkan dua ekor kambing. Tu, siap buat Gulai Kawah kambing lagi...but too bad, aku tak makan daging, so tengok jer ladan ratah lauk yang lain.
Sebaik jer lepas dari Majlis Pertunangan abg fazlee, kami mula melakukan aktiviti lasak. Kat belakang rumah Fazlee ada kebun dan kolam ikan. Aduh...rajin la mereka ni, kawasan penuh dengan pokok rambutan, manggis, jering, dan yang paling aku suka jambu Madu...erm..sedap.
Sempat bergambar kat tepi kolam, macam2 ikan ada kat dlam kolam ni, Lempam, keli, dan beberapa ikan yang aku tak tau nak sebut.
Mula-mula Fadhil dan Fazlee sauk ikan tersebut ( kat Sabah cakap Siut ikan ), tetapi ikan tu semua pandai lari dan ada yg melompat, akhirnya Fazlee keluarkan skillnya menjala.
Antara ikan yang kami dapat, ikan yg lain malu nak enter frame. Agak besar2 ikam yg kami dapat. Lepas tu mereka panggang ikan tu degan rempah lepas tu makan air asam. Sayur pulak aku ikut mereka petik pucuk ubi yg dimasak lemak cili padi, aduh...sedapnya. Sempat juga makan durian sebelum balik ke KL. Kira nasib aku baik lah sebab masa ni...kan musim buah.

Ini adalah Gua atau Gunung Cinta manis. Kat sini kata Fazlee tempat orang menuntut Ilmu Hitam dan Ilmu Putih. Dari dalam katanya gua ini bulat.

Sempat berhenti ditepi jalan nak ambil latar Gunung Cinta manis ni. Memang seram lah pulak, masa tu tengah azan Maghrib...mcm misteri pula...tengoklah kesan photo ini kabur mcm ada Infiniti disekitar aku.












25 comments:

Umi Mia said...

weh..pahang kat mana ni weh...tak familiar lah dgn gunung tu...(org pahang yg murtad nih...)hahaha...

Pekan lagi best....hahaha

KOS said...

KAK UNI MIA...saya X hairan kalau kakak pun tak berapa familiar area tu sebab Pahang besar sangat maa... tapi tempat tu di lanchang, bentong Pahang. Wah...kakak org pahang rupanya, patut sweet mcm Dato CT Nurhaliza heh heh heh

Dara Manja said...

Wah..gi pahang x gitau pun kat Dara Manja..sampai hati..dah la ad gulai kawah...kegemaran Dara tu..ermm siapa si Fazlee tu?? Ensem pulak dia..dah la seksi body nya ad carpet sket2..huhuhu!!! Leh kenal? kot2 la ad jodoh lagipun dah lama Dara Manja ni mendara..huhuhu!!

NieZearm said...

Nape tak ada sampin dgn songkok.. bila lg nk pakai selain tunggu raya...

Kos Serani said...

DARA MANJA...yo...yo ajer...ntah2 ko ni aku kenal? lain mcm jer bahasa ko tu?

Kos Serani said...

Bro NIEZEARM...kalau siap pakai sampin dan sonkok tu...dah nak siap pegi nikah dah kot keh keh keh.

P/S: Kak Jil, hati2 ya...kalau Abh Jek kata nak pegi kenduri siap full dress baju melayu...baik kakak ikut, takut nanti dapat madu 3 heh heh heh

faizal hamid said...

Hehehehe!! Best kan, lain kali kita pi lak kampung sia. Lagi best, ada laut, ada sungai, ada tasik, ada ada aje......hehehhee

Kos Serani said...

Owh...FAIZAL...ok juga, aku nak explore semua tempat, banyak yg menarik la

fifiey82 said...

hensem sggh ko kose pakai baju melayu itew...

okfind88 said...

wah..oowh..datang phg yer?hurm...selamat dtg ke phg..sila datg lagi..sekian terima kasih..wah..cam juruckp negeri lak..hiks..cam besh je tu..bape ekor dpt ikan??

Adriana said...

wah... siapa tak berbaju ittewwww??? ko ni suka menganggu iaman aku denagn gambar2 sebegini kan? hahahahah

KeMatZ said...

wahh anda nampak biru... hehehehhe.... mcam best ajhe bukit tu... hehehe ni rasa nak gi gak ni...

wehh apa apa pun masuk blog aku bro.... ada something...

Kos Serani said...

FIFIEY...aduh kembang aku, kalau mcm tu...Xnak dah pakai baju Org putih, nak pakai baju melayu tiap hari la...heh heh heh

Kos Serani said...

OKFIND....sejak bila kamo Oghe Ganu jadi Duta pelancongan negeri pahang ni? oopss...lupa pulok yo...mung study di nung..heh heh heh

Kos Serani said...

RIANA...aku tahu ko tu minat yg serba-serbi buka-bukaan. Ni pembuka selera punya pic sebelum Puasa menjelang, Puasa nanti semua pic penoh Tata-Tertib keh keh keh

Kos Serani said...

Kematz...memang misteri bukit tu tau. Owh...ada something kat Blok kamo? ok...aku menyinggah @ dropby la sekejap

Heartless Devilish said...

perghh.. berbaju melayu ko kos..
sgt hensem...

besh ek suasana kpg... tetiber aku windu plak kat kpg...

Kos Serani said...

REEN...kembang kuncup aku kena puji. Ntah la...kat Kg kawan tu ramai yg puji, begitu juga member2 yg pergi sama hari tu. Maybe sebab org biasa nampak aku pakai Baju Org Puteh selalu ( jeans, T.shirt & kameja )

:: AYU AYUMiE :: said...

fuyoohhh! bestnya kos...ensem la kos pakai baju melayu...

ini mmg bebetul2 suasana kg nie... bukan senang skang ni cari tpt leh menjala ikan dalam sungai... menjala sampah ada! hahahahha... kalu ler akak berpeluang gi dusun buah camnie... mau aku takmau naik atas rumah jer...asik dok melantak buah ajer...hahahaha! i love buahan tempatan so muchhhh, especially rambutan...yummmyyyyy!

Kos Serani said...

Kak Ayu Ayumie, rasanya kalau ada pilihan kakak mesti pilih Kg kat melaka...kan? heh heh heh.

Tapi memang best la kat sini kak, mereka tak biarkan tanah, segala mcm buah ada, nangka, cempedak,manggis, Rambutan, Kelapa, ubi. Tapi Jambu madu yg best...rendah, aku siap gigit masa buah tu bergantung tapi pic tak jadi la pulak.

okfind88 said...

bro..sori ea..sy bkn org ganu occays..bro salah fhm suda..aduya....sobsob...mm bro tataw okf asal mane..huhu..sedeynye..

Kos Serani said...

ADUYAII...( MCM OKFIND KATA 0 maap ya OKFIND, salah alamat...heh heh heh, Org Kelate ...kan?

okfind88 said...

hiks..sib bek salah alamat..org kelate ek??jap nk fikir...ea la kot..hiks..

Laura Austin said...

Wah! Kos..handsome la in baju melayu...

Kos Serani said...

LAURA...since ramai yg puji...I'm thinking to wear Baju Melayu from Monday to Saturday....ADOI..taj sanggup aku...tak selesa keh keh keh

KLIK KAT SINI KALAU NAK EXTRA MONEY.