Thursday, August 28, 2008

PELANGGAN TETAPKU NAK LEBIH...

TAK ADA PIC MCM TAK BEST, TAPI XDE PIC YG SESUAI, SO INI JER YG ADA DEKAT SIKIT DGN STORY, YG KARENAH MEREKA MCM BOLEH UKUR,BOLEH SCAN, BOLEH FEEL, BOLEH AGAK DAN BOLEH RASA TANPA SENTUH...CAMANA TU?



Agak lama tak update blog ni kerana busy yg teramat sangat. Blog terakhirpun dah 5hari lalu...bukan takde new story, ada banyak...tapi tahap sibuk ni memang tahap gila, tahap cipan kerana banyak projek yg kena siapkan before Raya dan ada yg dah nak serah kunci utk ceremony. Tapi kerana tak tahan sangat degan karenah PELANGGAN dan boss,aku nak post juga entri tentang ni kerana hatiku yang membengkak sangat.

Memanag susah menjadi aku, dengan kerja yg menimbun, nak juga buat part time model dan menguruskan Kelab Peminat @ FC. Disamping kesibukan kerja, hal peribadi...aku menghadapi dilema yang teramat besar dan sungguh membebankan. Masalah yang aku maksudkan adalah PELANGGAN. Memang betul customer always right, atau Customer is A king, tapi kerana pepatah yang dicipta itu, ramai orang yang sengsara kerana terpaksa tunduk pada pelanggan.

Pernah dulu aku kerja kat Hotel sebagai Front Office kat kaunter. Macam2 karena pelanggan, kalau mereka salahpun boss tetap suruh kami yang meminta maaf kerana asyik berpegang pada pepatah ntah siapa jadah yang cipta pelanggan adalah Raja. Kerja kat kaunter Hotel ni, kita tak lebih dari pelakon. Walau sedih, putus cinta atau nenek mati, tetap kena pose cantik, senyum satu kemestian dan ramah tamah ngalahkan GRO.

Oleh kerana sekarang aku bekerja dgn company yg supply ID thing dan semua berkaitan dengan Decor, maka aku terpaksa berjumpa ramai pelanggan yg VIP,Tip top dan Over The Top. Kalau soal layanan, kena lah aku buat yang the best of me. Masalahnya, aku ada ramai pelanggan Datin yang agak gatal,Adoi...susah aku nak cakap. Some of them bukannya nak buat dekor sangat. Boss aku pula satu, dia lagi la suruh aku layan lebih2...ikan besar katanya...so, aku pula ikan kecil...atau Anak Ikan?

Ada sorang Datin ni, dia memang beria-ia sangat. Selain selalu datang kat office aku, dia juga selalu datang bawa kawan2nya. Yang aku malas nak layan, setiap kali datang tu, asyik cerita hal yang sama, tapi tak deal2 juga. Selain asyik ajak keluar minum, dok sibuk ajak ke bungalownya yang katanya perlukan perubahan yang maha besar. Ntah apa yang besarnya, aku pun tak pasti, tapi perangainya buat aku rimas. Bila pegi umahnya, aku tengok serba-serbi ok...teratur, kalau nak ubahpun sekadar susun atur. bayangkan lampu yang mahalpun dia kata nak tukar lampu yg lebih cantik lagi. Lepas tu siap tanya, mengapa datang dgn kawan, aku kata dia training kat tempat aku, kena lah dia belajar banyak benda dan ikut aku.

Ada lagi seorang Datin ni, asyik cerita hal2 kotor jer ( lucah ) lepas tu sengaja bagi hint benda2 yang menjatuhkan maruah aku. Dia selalu kata orang Sabah sesuatu la, un predictable la, so misteri lah dan yang lucunya, dia kata Native guy so Ecotic. Boleh cakap macam tu? setahu aku exotic ni untuk makanan, atau Haiwan...kalau macam tu...aku ni Binatang exotic la? Memang susah dan serba salah aku sekarang ni...macam menghadapi jerung-jerung yang sedia lapar. As for me, aku suka benda yang aku buat kerana aku memang berkenan...kalau nak kata nakal, aku ni memang nakal tahap cipan juga, tapi aku ada prinsip. Dalam hal kerja aku serius.

Ramai kawan2 kata aku bodoh...tapi inilah aku,yang nakal dan gatal bertempat. aku selalu memikirkan hal2 di belakang. Kalau nak tahu, ada seorang kawan aku dibela Datin, siap kena bayar sewa Condonya tiap bulan, dan dapat kereta serta duit pula...tiap kali jumpa...kalau tak RM300-500 tak sah. Tapi duit tak berkat...kan, macam air aje...dan dia tak tahu ke mana duit tu. Yang sedihnya, kakinya patah sebab dipukul oleh org2 datuk kerana kantoi ada affair dgn Datin. nanti lah ada masa aku cerita hal dia, kerana aku dah lama away dari dia kerana takut terbabit dgn masalah dia. Yang lagi teruk, dia ni ada affair dgn Lelaki pangkat VVIP yg dah ada cucu, huh...lelaki perempuan dia layan, nanti la aku cerita kisahnya yg kemaruk duit tu...sanggup buat apa jer asal dapat duit, Hemm.......

22 comments:

K.Jah said...

wahhh! hebat cerita kawan ko tu kos. tapi mmg, duit tak berkat ni mmg cepat je sejatnya...tak tau hilang ntah kemana. kan?

Laura Austin said...

Wow! Your pic...wakakakaka..ikan kecik, ikan besa...hmm...ya, i know..customers..ntah kenapa my mind terpesong pulak...tapi entri ko byk double meaning...akakaka

Kos Serani said...

KAK JAH...tu...la, duit dari angi ( dapat cara mudah ) akan kembali ke angin juga....kan

Kos Serani said...

LAURA...kena tapis dan berlapik...coz i'm worried my Blog kena Banned la pulak heh heh heh

Miss Reezberry said...

wah nak jadi anak ikan datin katanya..tahniah....

kos kalau ade sape2 nak jadikan i anak ikan dia bg tau i kay..ahahahah

Umi Mia said...

ahah...fikirlah yg mana terbaik untuk U...nakal bertempat tu lebih bagus...hanya layan kalau u suka dan u selesa....kalau tak...baik u angkat kaki jer awal2...sbb kalau tak..mesti TERPERANGKAP...

okfind88 said...

WAAH..BRO....HURM..ALA.BIASE RR...CUSTOMER RIGHT...BUT..BUKN SUME PART....WE AS A WORKER,ADE HAK GAK...HUHU..SBR K.....IKAN BESAU..IKAN KECIK..ANAK IKAN..BAPAK IKAN..LALALA..LARIKKKKKKK.EKEKE

Adriana said...

nenek mati tu cakap slow-slow sikit. terasa nieh!!! hihiks..

Fifiey82 said...

kose....aku pon nak menyamar lah jadi datin...boleh jadi client ko kan...wakakakkakakakak

Achik said...

Yang baik dijadikan teladan..yg buruk kita jadikan sempadan..tul x??

Kos Serani said...

REEZBERRY @KAK SENDUK, BOLEH JUGA...RAMAI TU YG TENGAH DAHAGA KAT LUAR TU...TAPI KAMO KENA RAJIN BERLATIH TEKAN TUBI KERANA TEKAN TUBI INI AKAN DIPRAKTIK KAN SELALU HEH HEH HEH

Kos Serani said...

KAK UMI MIA...aku selalu dengar lagu KRU "AWAS"...memang bagus buat peringatan

Kos Serani said...

OKFIND...jgn la lari...ko ni asyik lari jer , nak masok Olimpic ker...atau larik utk persediaan Paralimpik? keh keh keh

Kos Serani said...

RIANA....ADOI, sorry ya...lupa pulak aku...tu modal kamo kalau nak ambil cuti dari boss kamo heh heh heh

Kos Serani said...

FIFIEY...ko kan HAJJAH GAYAH...sesuai la jadi Datin, ada gaya...tapi BERANI ker dgn pukulan aku??? keh keh keh...LARIKKKKKK!!!

Kos Serani said...

ACHIK...betul tu...beringat sebelom kena

NieZearm said...

aku tau masalahnya klau ade customer yg nk amik kesempatan ni.. bos pulak buat2 tak paham.. huh!

Izzu Izzuri said...

Mmg bosan jmpa customer byk songeh nih..Yg gatal dah berbinik 3 pun de hati nk tmbh lg satu..Tak segan silu mengorat binik org..Sorilah beb nk lyn org camnih..Hmm..deal ngn klien ni mmg mcm2 perangai..Apapun kita ada hak memilih kan..Pilihlah dgn bijak..(Maksud akk,klau kos tu..pilihlah ikan jaws yg bagus2 jer..Wakakakaka!! Lariikkk!!)

Kos Serani said...

Bro Niezearm...mcm ada pengalaman diganggu pelanggan jer ni....? Kak Jill...sila pantau sikit keh keh keh

Kos Serani said...

Kak Jill...rasanya mcm ada gambaran pernah digoda client? Adoi...maybe semua yg org mcm kita keje dael dgnb client ni ada menghadapi hal yg sama...terutama laki kak Jill tu....hati2...dia tu ada sosok seorang Model, tapi pesanan penaja pada Bro Niezearm... berhati2 di jalan raya....kak jil pun sama juga hati2 ya heh heh heh

:: AYU AYUMiE :: said...

idop bandar nie camni ler kos... kene la kiter tau nilaikan sendiri...

Kos Serani said...

Betul tu Kak AYU AYUMIE, hidop kat bandar ni umpama menyeberang jalan...so kena sentiasa berhati-hati di jalanraya

KLIK KAT SINI KALAU NAK EXTRA MONEY.