Monday, February 15, 2010

MENDAPAT TAWARAN LECTURER

Setelah beberapa kali memberi taklimat tentang bidang perhotelan, tiba-tiba pula mendapat tawaran untuk mengajar di Kolej tersebut. Memang terkejut sangat kerana mulanya berjalan macam biasa di mana salah seorang Markering di kolej tersebut menghubungi saya meminta kerjasama untuk membawa para pelajar kolej tersebut melhat operasi dan aktiviti sebenar di hotel kami. Sebagai pengurus hotel, saya tidak ada masalah. Selepas itu, mereka minta pula saya untuk membuat taklimat kerana pelajar2 tersebut selain melihat aktiviti dan operasi hotel secara praktikal, mereka juga perlukan segala teori yang memerlukan penjelasan. Mengajar untuk bidang Hospitality ni bukanlah masalah pada saya, cuma perangai saya jer yang payah nak diubah, ntah2 lebih nakal dari pelajar sendiri heh heh heh. Ntahlah, nak kata ini semua rezeki atau apa. Hati pula berbelah bagi kerana saya sayangkan title bebas saya sekarang kerana jika menjadi lecturer, gaya dan cara kena berhemah untuk menjadi cermin dan teladan pada pelajar. Persoalannya sekaranag, to be or not to be.?. Pelbagai reaksi dari kawan-kawan di Facebook bukan membuatkan saya mudah membuat pilihan, malah menjadi semakin bingung. Hmm...

13 comments:

Hezesuze said...

ikut naluri...
tanye kebaikan n keburukan kalo jd lesturer...
beza gaji skrg n gaji akan dtg
kehidupan yg akan dilalui
kalo jd letcerur..

yg penting KOS ada masa tuk diri sndiri n kenkawan....huhu

Anonymous said...

trimalah..hehe..good profession la..zura pn pnh ada 1 lec spoting gila..pompuan gk..UITM lg tu..ajar pun bkn bdk2 skolh.pljr kolej ja..sure drg blh ikt mana yg u ajar baik hehe

Anonymous said...

trimalah..hehe..good profession la..zura pn pnh ada 1 lec spoting gila..pompuan gk..UITM lg tu..ajar pun bkn bdk2 skolh.pljr kolej ja..sure drg blh ikt mana yg u ajar baik hehe

iyllienaz said...

semoga dpt buat pilihan yg terbaik..all da best bro..

MY HEART & MY SOUL said...

Rasanya payah kot, sebab ramai yg kenal U sebagai Model berani mati dan sexy seksa,ianya akan menjejaskan nama U dan profesion Lecturer itu sendiri...renung2kan lah

LIZA WORLD said...

Best tu, I think U should take that offer, kurang2nya rajin student datang dan Xnak ponteng class sebab ada lecturer muda & bergaya

Anonymous said...

Kalau bro Kos yg mengajar, sure ramai yg ambil kursus tu, dan subject abg paling hapening - Izzat

Lenny Chong said...

Hi kos. How r u? From your feedback, I dah agak u r not ready to become a lecturer. U still love modelling, don't u? :) One day, u will be ready, just not now. Because I believe u rase ada banyak benda2 u belum achieve lagi, that why you r not ready to let go what u doing now. But being a lecturer doesn't mean u have to be seriuos. Budak2 zaman skrg lebih suka lecturer yg sporting. So, follow your heart. k?

Anonymous said...

Susah juga kan kalau harus memilih, buat kita dipersimpangan dilema. Kalau saya selalunya ikut kata hati, selalunya gerak hati kita ada kaitan sgn 6sence kita, dan selalunya menjadi dan pilihan yg tepat - AMIRUL

Kos Serani said...

HEZESUZE, terima kasih atas pendapat U.

ZURA,tengah berkira2 lagi.

ILLEYNAZZ, thanx so much.

ANDY, tu la yg buat saya terfikir banyak kali.

LIZA, kan...jadi motivation for the student.

IZZAT, hopefully, tapi kalau ramai yg anggap saya mcm kawan bukan Lecturer camana?

LAURA, U can read my mind ya. Yup, mcm banyak benda nak catch...coz jadi Lecturer ni, dah tua pun boleh, but being Model, dah nak sampai time limit...kalau sampai dah, payah nak dapat offer heh heh heh.

AMIRUL, thankx bro.

Anonymous said...

Go for it =]
It's a good opportunity for you to further develop yourself.
Teaching is a challenging and worthwhile profession.
The pay is also not that bad.
But, most important is your interest. When i read your blog, i know you love and committed doing this kind of job.
Make a wise decision bro..

Cheers,
Haniff

Ayu dan Nizam said...

hi kos...
ingat lagi Kak Ayumie?

akak cadangkan kos try dulu as a part time lecturer... kalu rasa ok dan sesuai ngan jiwa... baru apply for full-time.

by the way, this is my new blog:

http://alphalipid-ayu.blogspot.com

Kos Serani said...

HANIFF, thanx so much...I really appreciate ur advise.

KAK AYUMI, mestilah ingat...Thanx ya pendapat kak AYUMI. Nanti ada masa saya lawat Blog kakak dan Follow blog tu

KLIK KAT SINI KALAU NAK EXTRA MONEY.