Thursday, September 18, 2008

MERONDA KE IKEA CARI PERABOT CLIENT.

Pada minggu lepas aku, Faizal,Awie dan dua org lagi kawan Awie pergi ke Ikea. Kebetulan aku ada project yg nak disettlekan sebuah apartment sebelah KLCC aje...so sempatlah mencari perabot yg sesuai untuk apartment client tersebut. Payah juga, nasib baik bab lampu hiasan dan lampu biasa dah client pilih.
Ayo...macam Santa Clause la pulak...beg ni besar...aku pun muat heh heh heh....
Day Bed...memang sesuai, warna yang kelabu mcm ni mudah dipadankan dengan warna cat apa sekalipun.

Hah...ini lah FLOOR PLAN apartment tu. Selalunya aku hanya cari idea berpandukan Floor plan, dan baru lah pergi ke rumah client. Tapi kalau ada client yg gatal dan ngengada, aku kata busy dan will workout base on the Floor Plan...Pandai Nyerrr aku!.

Camana, nice...kan kitchen cabinet ni...? harganya taklah mahal...RM10,000 sajer...Ayo....!


Katil...mestilah aku rasmikan dulu...maaflah ya...wahai client ku, sebenarnya kamu tidur bekas2 aku jer heh heh heh.

Cermin adalah cara penyelesaian yang mudah untuk membuat sekitar rumah nampak lebih luas.








18 comments:

divorce lawyer guam said...

when will you go online?

K.Jah said...

bile nak dtg umah kjah buat deco?? hahaha

:: AYU AYUMiE :: said...

bestnya jd interior designer nie... naper la aku ngok sgt gi amik course IT yg aku tak minat langsung tuh...*dushhh dusshhhhh antuk kepala sendirik kat dinding...

Kos Serani said...

DIVORCE LAWYER...normally I'm online during office hour in Malaysia 9am-5pm but sometimes I'm not at Office because I'm going out to my client house...office or Project Site.

Kos Serani said...

KAK JAH...bila2 pun boleh...asalkan masa tu saya X keje...kalau keje...haruslah Company charge heh heh heh

Kos Serani said...

KAK AYU AYUMIE...bagus la juga IT tu. Cuma keje aku senang...kadangkala mcm main2 jer. Tapi bukan mudah nak kejar Dateline specially projek besar. Selalunya aku tertekan dengan Project Apartment atau condo yg Syarikat tu nak cepat siapkan SHOW UNIT utk para bakal pembeli lihat rumah contoh tu. Tapi benda ni semua kira kita jual Idea jer...bukan jual barang.

Izzu Izzuri said...

Bukan senang nk jual idea taw! Sbb tu org kene byr idea kita tu. Sbb rumah bkn shj tmpt menginap, tmpt rehat, sanctuary. IKEA tu tmpt verangan akk. Akk leh lepak kt sana 3 jam sorg2 verangan nk beli itew & iniew bila byk duit nnt. Nk beli sekali harung akak ni ala2 ado jelah. Jd belilah sket2.

Kos Serani said...

KAK IZZU @ KAK JIL, betul tu. Wah...sama lah kita kak, aku kalau ke Ikea, mesti dua tiga jam, bukan hanya tengok perabot tu...juga susun aturnya...dan cara mereka display, so kalau kakak nak menghias rumah pun senang kalau kaka buat cara aku, meneliti susun atur dan cara hiasannya.

Ok la tu beli satu dua...sikit2, yg penting tau Mix & Matchkan benda tu kat umah. Yer ker, nan ADO? ker berkedekut sebab nak simpan duit naik Haji? kalau kedekut mcm tu...ada baiknya juga...kan?

faiz_h said...

Lepas ni kita pi jejalan kat Jendela KL lak ek....nice place tau kat situ, tapi beriban lak plak harga dia:)

Kos Serani said...

FAIZ....Xpe kalau harga beribu...asal nice, client aku mampu

Umi Mia said...

ha'ahlah...nak jugak ko dtg umah buat ID...cewah..umah akak kecik jer..confirm tak cecahnya 10k....(alih-alih...kipas jer yg aku tukar lain..kikikikiki)

Kos Serani said...

KAK UMI MIA...demi kawan2...apa salahnya tolong decor, kalau umah kecik pun...tapi pandai hias...sure nice dan nampak lapang. Kalau banyak perabot sangat...nanti nampak sesak dan serabut...sederhana adalah yg terbaik, SIMPLE BUT NICE

Cyberwira said...

sempat landing atas katil tu.. nasib baik tak kena terkam dengan pekerja2 Ikea.. hehehe..

U mmg buat pandai buat ID ke? boleh tolong ID rumah dan Opis i nanti..

www.cyberwira.blogspot.com

Kos Serani said...

CYBERWIRA...dah tu keje aku, memang lah aku tau heh heh heh, kadang mcm main2 jer aku buat keje.

Boleh...kalau nak minta tolong buat ID...

:: AYU AYUMiE :: said...

KOS, akak dah start cuti esok...selamat hari raya, maaf zahir batin... jumper lagi pas raya nnti, insyaallah!

Kos Serani said...

KAK AYU AYUMIE...ok, selamat bercuti, dan selamat Hari raya...maafkan Zahir jer ya, bathin memang Xde kena mengena..keh keh keh.

P/S: ask abg pandu hati2 ya...biar lambat asalkan selamat

Kak Tek Lipstik Biru said...

KOs, Kak Tek pengunjung setia ikea tu..klu tanya cashier2 kat situ akak berbibir biru mesti diaorg kenal...umah kak Tek hampir 90% from ikea..nasib baik bumbung bunglow akak bkn dr ikea hehehe!! So mmg sesuai la kos carik brg2 kat situ utk client..stakat kitchen 10,000 doesn't matter la janji puas memasak..berbaloi dik!! hehehe!! Oh ya katil tu kos, akak dah berjuta kali dah gomol terlentang dgn anak akak kononnya nak test before beli padahal saja nak restkan diri almaklum la kekadang penat pusing2 ikea ni..hahaha!!!

Kos Serani said...

ADOI!!! Lipstik biru? AYO...mau pengsan aku kalau jumpa. Ya...la, nasib baik Ikea X jual bumbung rumah ya..jika tak, jadi lah rumah kakak IKEA SHOWROOM...tak payah org ke Ikea, kat umah kakak tu semua ada...wakaka

KLIK KAT SINI KALAU NAK EXTRA MONEY.