Sunday, November 8, 2009

EDWIN ANTARA PILHAN AMBER CHIA UTK FORD MODEL

Anak didikku terpilih sebagai FORD MODELS SUPERMODEL OF THE WORLD MALAYSIA 2009. Bukan kerana sebab dia asal Sabah dan kebetulan Amber Chia dari Sabah juga ( untuk rekod, keluarga Amber berpindah ke Sabah dari Ipoh masa dia masih kecil lagi ). Dalam ramai-ramai model yang terpilih, memang semuanya tinggi 6 kaki dan ke atas, tetapi wajah Etnik yang Edu miliki adalah faktor penting selain tinggi dan bodynya yang kekar dan mantap. Wajah-wajah lain dah terlalu biasa dan similar ala-ala Pan Asia atau Arabic look.
Ingat lagi dulu bila saya paksa dia join Modelling, dia kata layak ker? boleh ker? dan macam-macam alasan yang membuat aku tambah geram. Untuk menjadi Model atau memaksa orang menjadi Model, kita harus ada pendekatan. Pertama sekali menaikkan semangat dan keyakinan diri. Kedua memberi peluang atau jalan dia buat Modelling. Bukan setakat kata "EH...KAU BOLEH LA...". Benda ni tidak akan membantu. Ibarat kita kata "EH...KAU BOLEH KE KK LA". Kalau setakat cakap saja macam tu, orang tu tetap akan berada di KL. Kita kena belikan dia tiket, hantar dia ke airport, barulah dia boleh sampai ke destinasi itu. Perlu beri latihan dan mencari peluang untuk dia memulakan langkah. Bila orang itu telah dilatih, dan berpeluang memulakan aktiviti Modelling, secara tidak langsung semangat dan confidentnya akan terserlah. Bila dia berkeyakinan tinggi, orang yang menguji bakatnya akan nampak dan yakin mereka tidak salah pilih. Setelah aku gesa banyak kali, akhirnya hatinya cair jua. Setelah beberapa kali mengajar dia Catwalk, mengajar pose depan kamera dan mengajar dia memek muka dan cara cari mood untuk bergambar, akhirnya keyakinan diri Edwin datang ibarat elektrik. Sejak dari hari itu, dia tidak berpaling lagi dengan muncul beberapa fotoshoot dan stage show. Bukan semua Model berpeluang ke Runaway Show...kerana ramai yang hanya muncul dalam majalah atau iklan atau peragaan pentas biasa, tetapi Edwin telah muncul dalam Runaway Show. Nantikan kemunculan Edwin dalam realiti Show dikaca TV anda tidak lama lagi. To U Edwin, Congrats...















15 comments:

suezensuzanna said...

congrats!

MY HEART & MY SOUL said...

Wow, he is Hot. I dengar dia ni cousin U...betul tak? Bila nak ambil I pula jadi model u? Why U so quite now?

LIZA WORLD said...

Lama juga agaknya awak X update Blog. Busy ya?. Tahniah pada awak juga kerana awak kata sifu pada dia. Dia ni bukan study kat UKM dulu ker? mcm perasan dia senior saya. Gagah juga orgnya ya

farish H said...

wah congrat to edwin!

||| PöJìé PööH ||| said...

wow hebat!!
best kan jadik model!!
Pojie jela hanya leh bermimpi..

han said...

Kepada iCon KOS SERANI..Kedatangan anda pada event iCon KL pada 15 November ini amat dialu2kan..

Anonymous said...

Wah bestnya, bila rancangan reality ni akan ke udara ? kat TV mana? tahniah pada u dan anak buah u ni, cuba ramaikan lagi atau lahirkan lagi model2 muka Sabah/Malaysia, bukan Arab look atau pan Asian look...dah bosan, mereka X patut mewakili iklan dan fesyen kita kerana sepatutnya wajah2 Malaysia yang dipilih - AMIRUL

Kos Serani said...

SUEZEN...thanx so much ;).

MY HEART...saya busy, tu la diam. Pasal nak jadi model tu, u boleh daftar kat saya KOSmopolitan Modelling Agency. Atau send pic beserta Biodata ke email kosserani@yahoo.com

LIZA, U study kat UKM juga? yup, Edwin study kat sana...dan selain jadi Model, dia bekerja sebagai LECTURER kat Cosmopoint College.

FARISH...hebatkan...si Edwin.

POJIE...kadang Mimpi ada baiknya jika kita tukar ianya menjadi kenyataan. Ibarat pepatah...mulakan angan2...kemudian tukarkan menjadi mimpi lalu tukar mimpi itu menjadi kenyataan.

HAN...thanx...sure saya datang ke Starbucks KLCC utk perjumpaan ICON kamu ahad ni...saya akan cuba detect dan latih mana2 ICOn yg minat Modelling .

AMIRU...sehgala kata2mu itu bernas...thanx support org Malaysia

Preppy Guy said...

good approach...i like it..i hope malaysian know what is the true define of the MODEL is...

xoxo

Preppy Guy

Anonymous said...

wow..congret edwin..eh edwin ade blog x??

Anonymous said...

Tahniah pada U dan protege U. Well dia memang Hot, saya pun nak cuba juga. Boleh email kat saya cara nak join Modelling U ya hanfiah.Razi@yahoo.com

aishah maulad said...

waa~
tahniah edwin..
hebat!!
btw,org2 da bosan dengan model yg mke hmpir na sme da..tu yg dye na model yg mkenye agak unik..or len dri yg len...
bestnye jdk model ny!!
sha2 cme hanya bley bermimpi..
ahaha~

Cutey zuera said...

hensem bah huhu

Cutey zuera said...

hensem bah huhu

Cutey zuera said...

hensem bah huhu

KLIK KAT SINI KALAU NAK EXTRA MONEY.