Monday, November 29, 2010

MENGAPA KITA SUSAH KAWAL BERAT BADAN ATAU BENTUK TUBUH?

Ramai yang cuba dan berusaha bersungguh untuk kurus atau mengurangkan berat badan tetapi tidak berhasil. kalaupun berhasil, tetapi kesannya cuma sedikit. Itulah perlunya kita memasak makanan kita sendiri. Cuba beli seekor ayam dan bersihkannya. dari seekor ayam yang beratnya 1 1/2 kilo itu, hampir 1/2 kila yang kita buang adalah lemak, itupun jika dibesihkan betul-betul. Tetapi jika kita makan diluar samada direstoran atau gerai, kita akan termakan lemak dan kalori yang tinggi kerana lemak-lemak tersebut tidak dibuang. Bukan semua restoran, ada juga restoran yang pemiliknya begitu prihatin tentang hal lemak dan kalori ini tetapi pekerjanya pula yang tidak peduli kerana fakror malas atau mahu cepat. Selain itu ada yang sengaja menyimpan lemak untuk menjadikan masakan berminyak dan rasa lemak seperti masak lemak, kari, masak kicap dan sup. Selain itu penggunaan monosodium glumate yang banyak juga menyebab rasa masakan sedap tetapi akan menyebabkan keguguran rambut dan penyakit buah pinggang. Jadi tahulah anda mengapa ramai anak muda sekarang gemuk dan botak selain banyak penyakit walaupun mereka belajar sains dan ada antaranya yang bekerja dihospital tetapi masih gemuk walau mereka tahu teori dan diet untuk kurus dan sihat. Sebaiknya kita makan masakan sendiri kerana kita tahu jumlah kalori yang kita ambil dan boleh seimbangkan mengikut piramid makanan. Jangan percaya masakan yang sedap, bahaya.
TENGOKLAH BUKTI LEMAK YANG SAYA DAPAT SEMASA MEMBUAT OPEN HOUSE HARI RAYA HAJI BARU-BARU INI.

No comments:

KLIK KAT SINI KALAU NAK EXTRA MONEY.